fredag 4 mars 2011

Världens fulaste - och ledsnaste fisk

Om du tycker synd om dig själv så skänk en tanke åt blobfishen! Arten (Psychrolutes marcidus) har flera gången röstats fram till världens fulaste djur - alla kategorier.
Fiskens kött är bara en gelatin­liknande massa med en densitet aningen mindre än vatten, vilket låter den flyta över botten, men ger också det blobliknan­de ­utseendet.
Men förutom att den alltså utsetts till världens fulaste, så verkar den ha det mesta emot sig; den har inga muskler, den kan inte simma, den är oätlig och - utrotningshotad. Hur går det ihop? Jo, blobfishen lever utanför Australiens sydöstkust och runt Tasmanien på ca 1000 meter djup, samma djup som krabbor och humrar. När man bottentrålar så dras den med upp i näten, men kastas bara tillbaka i vattnet.

Ingen måtta på eländet med andra ord. På en bildDaily Mails hemsida, så ligger en räddad blobfisk i en vattentank med några andra fiskar som enligt den dystra bildtexten "inte verkar vara så sugna på att bli kompis med den". Kan man ha det värre? Nej, nästan inte tycker Djurradion och ömmar för denna stackars krake.

(Källa: Daily Mail, The Telegraph)

Ps. Om du fortfarande känner självömkan och dysterhet efter att ha läst detta, så kan vi trösta med att meddela att det är bra nyheter på gång för alla Djurradionlyssnare! Håll koll här på hemsidan för mer info...

2 kommentarer:

  1. Åååååh, jag vill ha den här fisken hemma!
    Kan man ha den i ett akvarium? Alltså, går den att köpa i en djuraffär?

    SvaraRadera
  2. Fint att du gillar den Maria, jag tror att den här fisken behöver alla vänner den kan få!
    Skulle dock tippa att den inte trivs så bra i ett akvarium då den är ett djuphavsdjur.
    Men är inte 100% säker! Och i vilket fall, så kan den ju få lite kärlek på avstånd.

    SvaraRadera